Programa d’orientació laboral destinat a persones que hagin passat pel sistema de protecció de menors i prospecció d’empresa.
Xerrem Junts
El projecte "Xerrem junts" de Santa Cristina d'Aro és una eina de treball que organitza espais de trobada, en els quals persones que no han estat mai en contacte amb la llengua catalana, o que hi estan però presenten dificultats de comprensió i/o expressió, entren en contacte amb persones voluntàries catalanoparlants que destinen part del seu temps lliure a ajudar les primeres en el seu camí d’assumpció del català com a llengua pròpia mitjançant la conversa.
Espai Jove
L’Espai Jove de Castell-Platja d'Aro és un espai lúdic on els joves aprenen valors, hàbits i es relacionen amb els companys/es. Es realitzen activitats com tallers, racons, temàtiques, jocs esportius, espai d’estudi i activitats especials de cap de setmana. Disposa d’un racó d’informàtica, un espai de joc (billar, futbolí, tennis taula) i espai per a realitzar tallers de cuina. Aquest servei està adreçat a joves de 14 a 29 anys i està dinamitzat per monitors/es. Amb l’arribada de l’estiu les activitats s’agrupen en un divertit i variat casal municipal d’estiu. També es realitzen activitats i sortides extraordinàries durant la resta de l’any.
Espai Jove La Bisbal d’Empordà
Espai obert destinat als joves d’entre 12 i 17 anys on es poden reunir, jugar a jocs de taula, conversar i puntualment participar de les activitats dirigides. També poden fer ús dels ordinadors del local social i de la biblioteca. Es pretén que aquest espai sigui un espai d’acollida dels joves, on no només es fan activitats lúdiques sinó que també té un caràcter socioeducatiu, i amb interacció amb les famílies quan calgui.
Aquest espai està obert cada dilluns de les 17 a les 19.30 h al local social del Barri del Convent.
Estupendre, taller d’acompanyament a l’estudi
El Taller d’acompanyament a l’estudi Estupendre, és una activitat d’acompanyament educatiu i social per infants i joves de cicle superior (5è i 6è de primària) i primer curs d’ESO residents al Barri del Convent de la Bisbal d'Empordà que tinguin una competència curricular i acadèmica nivell mitjà baix i una situació pisco-social en la que accions de recolzament i treball familiar i comunitari siguin avantatjoses per a la seva millora individual, relacional i familiar.
El taller es dur a terme els dimarts a la tarda en horari de 16.30 a 19h al local social del Barri del Convent. S’hi acullen 10 infants i joves derivats de SBAS i els centres educatius de la ciutat. L’activitat té primer un espai d’acollida, en segon terme de 17 a 18h un espai d’acompanyament educatiu i de 18 a 19h taller, activitats de lleure.
Planters
El projecte vincula l’educació i les arts a l’aula, per aconseguir una millora del clima escolar, afavorir la integració social, potenciar el diàleg intercultural i augmentar les capacitats d’aprenentatge en els beneficiaris del projecte pertanyents als centres educatius participants.
Es treballa en escoles i instituts que tenen una important taxa de població immigrant, presenten una baixa participació dels joves en la vida cultural i artística, tot i que alguns compten amb festivals de música, de teatre i de dansa molt arrelats. Aquesta és una de les conseqüències de l’escassa integració cultural d’aquestes comunitats immigrants, el que fa que, des d’un punt de vista de construcció de la ciutadania, sigui aconsellable intervenir des del món educatiu.
Encara que la música, la dansa i el teatre formen part de la vida de tots els joves, la realitat és que no estan suficientment presents en l’àmbit educatiu formal, i que el professorat sol·licita el suport del sector cultural per impulsar iniciatives artístiques.
Noves Estratègies d’Inserció
El Noves Estratègies d'Inserció (NEI) és un programa d’orientació laboral tutoritzat per a joves que presenten especials dificultats per accedir al mercat laboral. S'ofereix la participació en processos d'intervenció i seguiment individual per accedir i mantenir llocs de treball, tenint en compte la realitat concreta de cada jove i les característiques del mercat laboral del territori.
Projecte d’Acompanyament a l’Escolaritat
El Projecte d'Acompanyament a l'Escolaritat vol oferir suport i acompanyament individualitzat de joves en situació de risc d'exclusióque es troben escolaritzats en cursos d'Educació Secundària Obligatòria. La finalitat del projectes és treballar per a la promoció escolar i lluitar contra el fracàs escolar, tot treballant per mantenir una qualitat educativa en el procés formatiu d'aquests joves, intentant garantir l'èxit en aquesta etapa formativa.
Servei d’Intervenció Educativa
El Servei d’Intervenció Educativa (SIE) ofereix suport social i educatiu a infants i joves que presenten dificultats en el seu procés escolar i que viuen en un entorn social i/o familiar desfavorit. Es tracta d’un recurs complementari a l’escola en el que treballa els continguts, les actituds i les habilitats necessàries per a facilitar el seu procés d’aprenent atge i de socialització.
Rossinyol
El Projecte Rossinyol és un projecte d’acció i de sensibilització social que aporta als municipis els recursos més valuosos de la universitat: coneixement per una banda, i un equip humà al servei de l’acollida, per l’altra.
El Projecte Rossinyol, que actualment (2016) porta deu edicions, s’ha anat vertebrant a redós de dues branques en diàleg constant: per una banda, el projecte de mentoria basat en l’acció voluntària d’estudiants universitaris de totes les facultats de la UdG i per l’altra, l’establiment d’una línia de recerca sobre mentoria que abraça tant l’àmbit nacional com l’internacional. Aquesta línia compta amb un reconeixement notable i té una posició destacada en el sí de la Xarxa Europea Nightingale (Nightingale Mentoring Network) que gestiona i controla la qualitat del projecte “Nightingale” a tot Europa. Actualment, el Projecte Rossinyol es concep com un projecte de responsabilitat social de la Fundació Girona Universitat i Futur adreçat als municipis de les comarques gironines.