Quan pot sortir sola una persona usuària del Centre? O bé al jardí sense acompanyant? S’hauria d’establir un protocol per aquests casos o seria suficient amb la signatura d’un full de consentiment informat? Quan, com i perquè s’ha d’informar a la família cuidadora o representant legal si fos el cas?
persones grans, autonomia, consentiment informat
- Ètica als Serveis per a la Gent Gran. Departament d’Acció Social i Ciutadania, Generalitat de Catalunya, 2010.
- L’ètica en les institucions geriàtriques / Juan Manuel Bajo Llauradó. L’Onada Serveis, 2014.
- La intimitat als centres residencials de persones amb diversitat funcional. A propòsit de l’ús, l’accés i la supervisió dels espais (Document de reflexió, aprovat en el ple del dia 20 d’abril de 2017, Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, 2017).
- Butlletí sobre l’envelliment: perfils i tendències setembre 2008, publicat per l’Imserso (Cuidados y apoyo a personas con demencia: nuevo escenario. Guía de orientación para la práctica profesional).
Un cop es llegeix el supòsit, es manifesten diversitat d’opinions que van en funció de l’experiència professional viscuda en el dia a dia.
En el cas que la persona usuària tingui risc de caigudes, però estigui orientada i conservi la seva capacitat cognitiva, tothom està d’acord que abans de poder sortir al jardí i passejar sola per les instal·lacions del Centre, hauria de signar el full de consentiment informat.
En aquells casos en què la persona usuària presenti un deteriorament cognitiu moderat, s’hauria d’informar a la família (es remarca la necessitat de fer un treball previ amb les famílies des de treball social de primària, des del centre residencial d’estades temporals a les entrevistes amb les treballadores socials, amb els auxiliars de planta, etc.) per tal que comprenguin que no només vetllem per a una bona atenció, seguretat i cura de la persona usuària, sinó també per les seves llibertats i la seva opció de decidir.
I en aquells casos amb deteriorament cognitiu greu de la persona usuària, si la decisió final s’ha de delegar en un familiar o representant legal, aquesta no pot conculcar els drets de la persona usuària; ben al contrari, s’ha de tenir molt en compte quina hagués estat la seva decisió/voluntat en cas de poder resoldre aquesta petició per si mateixa.
Sí
Quan la persona usuària té risc de caigudes, però està orientada i conserva la seva capacitat cognitiva, abans de poder sortir al jardí i passejar sola per les instal·lacions del Centre, signa el full de consentiment informat.
Quan hi ha un deteriorament cognitiu moderat, s’informa la família i es treballa amb el personal auxiliar el fet que comprenguin que no només vetllem per una bona atenció, seguretat i cura de la persona usuària, sinó també per les seves llibertats i la seva opció de decidir.