• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Biblioteca de casos

  • Inici
  • Sobre la biblioteca
  • Arxiu de Casos
  • Envia’ns un cas

Visites i consentiment de la persona usuària

Casos

Llistat de casos segons selecció:

< Tots els casos

Any: 2017
Tipologia de servei: Serveis residencials d'estada limitada
Col·lectiu: Persones grans

Senyora amb deteriorament cognitiu moderat que ingressa al programa SAUV per l’estat en què es trobava el seu domicili on vivia amb el seu ex gendre i la seva parella (sense parentiu amb la persona usuària) així com per indicis d’abusos econòmics. La senyoar manifesta que no vol que el seu ex gendre i la seva parella la vinguin a visitar però li fa por dir-los-hi.

Paraules clau

persones grans, document voluntats anticipades

Marc legal

Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans, juliol 2012. Generalitat de Catalunya.
Codi Penal, article 153.
Informe de l'Assemblea Mundial sobre l'Envelliment de les Nacions Unides.
Llei d'enjudiciament criminal, article 262.

Recomanacions de l’Espai de Reflexió Ètica

En primer lloc, seria necessari complementar les dades per poder donar una recomanació més fonamentada. Hi ha dades que són significatives, per un bon coneixement del cas que hem abordat, com per exemple, conèixer de la persona usuària si:
-Pot influir el trastorn cognitiu en aquesta actitud, comparant amb altres comportaments de la mateixa persona?
-Té més família? Rep visites d'altres persones? L'actitud de rebuig és només en el cas de les persones que s'indiquen al cas?
-Té recursos? Pot existir algun interès no explicitat per part dels visitants?

1.- El primer que exposen els membres és que la decisió de no rebre visites per part d’aquestes persones és una qüestió personal que ha de decidir i autoritzar la pròpia persona usuària. Sempre que sigui possible, hem de respectar la seva voluntat. Haurà de ser ella qui comuniqui el seu desig de no rebre visites a les persones implicades, amb el recolzament dels professionals si així ens ho manifesta. A més, seria convenient que la persona usuària deixés per escrit aquest desig, revocable en qualsevol moment, per si canviés de parer al llarg de l’estada.
2.- En cas de que la persona usuària no s’atreveixi a manifestar aquesta voluntat a les persones implicades, els professionals no substituiran aquesta actuació sinó que preservaran l’autonomia de la usuària, enfortint-la i fent que se senti acompanyada per personal de la seva confiança. Per aquest motiu, abans de la visita s’haurà de parlar amb els visitadors, les visites hauran de ser supervisades pels professionals i es duran a terme en espais no privatius (espais públics com ara la sala d’estar) i es pot minimitzar el temps de la visita.
3.- Els membres manifesten que el principi d’autonomia no només comporta respectar les decisions de les persones usuàries sinó també orientar i emparar sobre les possibles conseqüències que se’n puguin derivar. En aquest sentit, destacar que en els casos on després de l’estada residencial hi ha retorn a domicili, el trencament de la relació amb els cuidadors principals pot ser més perjudicial que beneficiosa, qüestió que s’haurà d’informar a la persona usuària.
4.- En altre ordre d’idees, els membres manifesten que davant qualsevol sospita de maltractament s’ha de comunicar el cas a Serveis Socials d’Atenció Primària, per a la seva actuació. Fins a l’adopció de mesures cautelars, els professionals hauran de preservar a la persona usuària, supervisant les visites rebudes.
5.- Per últim, els membres consideren que s’haurien d’establir les pautes generals d’actuació davant de casos en què la persona usuària no autoritza la recepció de visites per part de familiars o persona vinculada. Si bé caldrà que els professionals examinin les característiques concretes de cada cas per donar una resposta ajustada.

Seguiment del cas

Sí

Valoració

En aquest cas, les visites són supervisades pels professionals i es duran a terme en espais no privats (espais públics com ara la sala d’estar).
Al SAUV, es comunica a la persona usuària que si no vol que vinguin a visitar-la, el personal auxiliar està al seu costat per donar-li suport i empoderar a la persona per tal que sigui ella qui informi a la visita de la seva decisió. Però abans s’haurà d’haver parlat amb les visites afectades per la negativa de la persona usuària.
Si les visites arriben a la unitat i la persona usuària manifesta que no vol veure-les, se’ls convida a sortir de la unitat i respectar la decisió de la persona usuària. També se’ls demana que sempre truquin abans de venir.

Primary Sidebar

  • Cerca casos

  • Any

  • Servei

  • Col·lectius

Footer

Amb la col·laboració de:

© 2018 Comitè d´Ètica dels Serveis Socials de Catalunya.

Web: pereserrat.cat