Ens els últims 20 anys Catalunya s’ha convertit en el país de residència de nombroses persones procedents de diferents indrets del món que han acabat modificant les relacions i la manera de concebre la realitat que envolta tant dels autòctons com dels nouvinguts.

Alhora, la diversitat cultural i la realitat socioeconòmica d’alguns d’aquests col·lectius han estat objecte d’incomprensions i de rumors sobre suposats tractes de favor per part de les administracions o per possibles actituds contràries als drets més bàsics. Durant tots aquests anys també s’han fet manifestes postures racistes i/o xenòfobes que han desembocat en actes violents i en barreres en l’accés a l’habitatge, al treball digne o al culte, entre altres.

Més recentment, aquesta realitat ha estat amplificada per les xarxes socials que mitjançant campanyes mediàtiques a les què han contribuït moviments polítics de l’ultradreta, apel·len a invasions, a la desaparició del model de vida occidental i al seu reemplaçament amb models lliberticides.

Les pors, les incerteses i les preocupacions a les que moltes persones s’han d’enfrontar en el seu dia a dia són el terreny ideal perquè aquests discursos tinguin acceptació encara que no tinguin fonament i que acabin perjudicant els sectors de la població més vulnerables.

Per tal de trencar aquesta dinàmica, el curs pretén donar informació sobre les principals tendències migratòries, les teories conspiranoiques i la manera de desmontar-les. També es preveu que els/les participants aportin casos concrets de desinformació.

 

Durada: 8 h ( dues sessions en línia de 3 h. + 2 h. de treball individual). Format virtual

Dates de realització: 10 i 13 de desembre de 2021.

Lloc: Plataforma virtual, Zoom.